[O2] Problem z czujnikami cofania - pytanie o diagnozę kompu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mockingbird
    Classic
    • 2018
    • 0

Zamieszczone przez 4tech
    macherstudio, ty wariacie :twisted:
    - odbieram to jako wielki komplement :diabelski_usmiech
  • Mockingbird
    Classic
    • 2014
    • 14

Cześć!

Od kilku miesięcy mam problem z czujnikami cofania - klasycznie po wrzuceniu wstecznego jest tylko długi pisk i nie ma asystenta. Mam taki skaner firmy "pan taniocha" i kiedyś dawno temu zdiagnozowałem błąd 01548 / G206 (prawy tylny czujnik). Jako że miałem inne błędy po odłączaniu radia itp., to skasowałem wszystkie błędy. Ostatnio stwierdziłem, że czas te czujniki naprawić i z ciekawości podłączyłem ponownie ten skaner i... żadnych błędów. Oczywiście czujniki nadal nie działają (czasem, jak się auto na słońcu wygrzeje, albo jak coś mu się odwidzi, to działają, ale to sporadyczne przypadki). Dziś podłączyłem skaner ponownie, wrzuciłem wsteczny i przejrzałem kolejne bloki, wygląda to tak:

Grupa 001: 255,00 mm; 255,00 mm; 255,00 mm; 255,00 mm

Grupa 002: not fitted; not fitted; not fitted; not fitted

Grupa 003: not fitted; 255,00 mm; 0,00 km/h; 12,30 V

Grupa 004: Rev.yes; Trail.No

Grupa 005: 7,00; 2,00

Grupa 006: 1,17 ms; 1,22 ms; 1,17 ms; 0,00 ms

Grupa 007: not fitted; not fitted; not fitted; not fitted

Grupa 008: ON

Dalej już nic się nie pokazywało... Interesująca jest grupa 006 - są cztery pozycje, jest podany jakiś czas, pojawia się to tylko jak jest wsteczny, nic za mną nie stało. Ciężko się nie domyślić, że działanie czujników opiera się na powrocie odbitej fali, która im bliżej jest przeszkoda, tym wcześniej wróci. Czy kolejność tych odczytów jest "od lewej do prawej" patrząc na samochód z tyłu? To by się pokrywało z wcześniejszym błędem G206. Po prostu wolałbym nie wydawać w ciemno kilkudziesięciu (czy nawet set) złotych na czujnik, jak może się okazać, że to coś innego jest, zwłaszcza że teraz samochód nie zapisuje w pamięci żadnych błędów.

PS. Mam też możliwość tym skanerem skasowania danych z kalibracją (jakoś inaczej to było nazwane, ale taki był sens, niestety tego już sobie zdjęcia nie zrobiłem). Co to jest? Jak skasuję, to samochód sam się nauczy na nowo odległości? Po uderzeniu w coś?

Komentarz

• misza_zabrze
      L&K
      • 2013
      • 1371
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BLR 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez Mockingbird
      czasem, jak się auto na słońcu wygrzeje, albo jak coś mu się odwidzi, to działają
      sprawdz okablowanie za zderzakiem czy woda sie gdzies nie dostala czy nie sa wtyczki skorodowane. Czasem wystarczy wymienic przewody.
      Jesli czujnik jest dobry to po wrzuceniu wstecznego i przylozeniu ucha uslyszysz lekkie tykanie.
      Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
      Obecnie -> Seicento 900+LPG
      Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
      Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• Mockingbird
        Classic
        • 2014
        • 14

Osłucham czujniki, zobaczymy, ale przewody to może być dobry trop, bo w międzyczasie miałem zdejmowany zderzak (hak był tak zapieczony, że trzeba było go młotem odbijać - poprzedni właściciel jeździł ciągle z hakiem, a ja nie chciałem) i po ponownym podpięciu kabli czujniki działały nawet przez dwie godziny Nawet miałem wówczas ten feralny czujnik w łapach i styki oglądałem, nie były zaśniedziałe za bardzo, ale może to jest dobry trop.

Komentarz

• Wolga85
          Rider
          • 2014
          • 288
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Zamień miejscami i będzie wszystko wiadomo.

Komentarz

• wyspian1
            Classic
            • 2014
            • 9

Miałem podobny problem z tylnym lewym czujnikiem. Na szafie pokazywało że brak z nim połączenia, a po wrzuceniu wstecznego był tylko pisk i nic nie działało. Zacząłem od wymiany czujnika( można to zrobić bez ściągania zderzaka, tylko trzeba mieć cienkie ręce ) okazało się iż dalej nie ma połączenia z czujnikiem. Nie pozostało nic innego jak ściągać zderzak. Po ściągnięciu zderzaka zauważyłem przetarty kabel w całej wiązce idącej od czujników. Wiązka ta idzie górą po belce która znajduje się za zderzakiem. Z czasem kabel się przetarł, zrobiłem wstawkę i wszystko ok

Trochę kijowy patent zrobiony przez Skodę z tymi kablami, po prostu przecierają się.

Komentarz

• Mockingbird
              Classic
              • 2014
              • 14

No żałuję, że jak mi zderzak ściągali, to nie sprawdziłem kabli... No nic, spróbuję podmienić skrajne czujniki (żona już wie, że będzie łapy wsadzać leżąc pod autem prawie), zobaczę co powie komputer, osłucham je (jeszcze tego nie zrobiłem) i najwyżej zdecyduję się na ściągnięcie zderzaka (ale to poczekam na jakiś cieplejszy weekend, bo niestety garażem nie dysponuję).

Dziękuję wszystkim za porady!

PS. W razie czego, zna ktoś numer katalogowy czujnika?

Komentarz

• wyspian1
                Classic
                • 2014
                • 9

Mogę się dowiedzieć na jutro z tym numerem. Będę u kumpla który się tym zajmuje.

Powiedz żonie aby uważała na tipsy, bo naprawdę mocno trzeba zacisnąć zaciski aby czujnik wyskoczył :P no i jest mało miejsca hehe

Komentarz

• Luckymen
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 172
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

[quote="Mockingbird"
                  PS. W razie czego, zna ktoś numer katalogowy czujnika? [/quote]

U mnie było podobnie komputer pokazał, że wadliwy jest lewy środkowy czujnik zakupiłem taki wymieniłem i działa.

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                    RS
                    • 2013
                    • 4038
                    • Octavia III (5E3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM
                    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Podłącz się pod temat. Moje bolero ładnie pokazywało po wrzucenie wstecznego obraz teraz nie M żadnej reakcji na wsteczny :? Co może być nie tak :?:
                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11002
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

2.0-16v Michał, to może czujnik wstecznego w skrzyni? światła wsteczne się zapalają?
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                        RS
                        • 2013
                        • 4038
                        • Octavia III (5E3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM
                        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

krzynol, kurde juz dwa razy miałem zerknąć na te światła jak wjeżdżalem do garażu . Jutro to sprawdzę.

[ Dodano: Wto 14 Kwi, 15 19:37 ]
                        krzynol, miałeś nosa poraź kolejny światel wstecznych brak :? Dużo roboty z wymianą tego czujnika :?:
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                        przedstawiam smerfetke

Komentarz

Pracuję...